Egy évig éltem Walesben. és ez volt az abszolúz kedvencem a sütik körében..édes és jó szaftos..a fűszerektől pedig összefut az ember szájában a nyál....istenien finom:)
Hozzávalók:
Süti:
20 dkg datolya
1 teáskanál szódapor
3és fél deci forró víz
20 dkg liszt
20 dkg porcukor
3 tojás
1 fél csomag sütőpor
fél teáskanál gyömbér
fél teáskanál fahéj
1 csomag vaníliacukor
csipetnyi só
Szósz:
40dkg barnacukor
2 dl tejszín
25 dkg vaj
2 vaníliacukor
fél rumaroma
Elkészítés:
A tészta:
A datolyákat lábasba tesszük és vízet töltünk rá( amennyi ellepi,)aztán 5-6 percig főzzük.Ezután hideg vízbe rakjuk,majd leszedjük róla a héjukat és kimagozzuk.Ha készen vagyunk, a szódaporral és a forró vízzel 3 percig kevergetés mellett főzzük, utánalevesszük, turmixoljuk.
Először összekeverjük a folyékony hozzávalókat: a vajat habosra keverjük a porcukorral ( ha nincs jó a cukor is), hozzáadjuk a tojásokat,majd a datolyapürét.
A lisztet összekeverjük a sütőporral,fűszerekkel és hozzákeverjük a datolyapórés masszájoz.
Kivajazott,lisztezett formába tesszük és előmelegített sütőben közepes lángon tűpróbáig sütjük.
A szósz:
Amíg készül a süti elkészítjük a szószt.Megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a vaníliacukrot,barnacukrot.Addig kell főzni míg nem habzik , majd hozzáadjuk a tejszínt és a rum aromát.Nem főzzük tovább csak összemelegítjük és kész is.
A már kész sütit kivesszük, megszúrjuk a tűvel és ráöntünk 5-6 kanál szószt majd 2 percre visszanyomjuk a sütőbe.
A sütit felvágjuk, szósszal és vaníliafagyival tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése